sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Leffahurmos.

Kävin leffassa host-perheeni ja yhden ystäväni kanssa. Vanhempani halusivat mennä katsomaat uutta, mexicolaista elokuvaa nimeltä Rudo y Cursi, jossa loistaa ihana Gael Garcia ja myös ihan kiva Diego Luna. Päätin mennä samaan leffaan, vaikkakin olin varma, etten tajuaisi siitä mitään, koska tunnetusti paikallisissa leffoissa puhutaan nopeasti, erilaisilla aksenteilla ja käyttäen sanoja, joita ei välttämättä koko ajan kuule. No, päätin silti ottaa riskin, sen verran Mr. Garcia vetää minua puoleensa..

Elokuva kertoi siis kahdesta köyhästä mexicolaisveljeksestä joiden intohimona on jalkapallo. Nuorukaiset asuvat maalla äitinsä ja muun perheen kanssa, toisella on jo omakin vaimo ja kaksi pientä lasta. Fudis näyttää silti menevän kaiken edelle. Eräänä päivänä kylään saapuu rikas mies, joka osoittautuu jalkapallomanageriksi. Hän on tullut kylään etsimään uusia kykyjä ja valitsee Cursin (Garcia) mukaansa Mexico Cityyn ja valmentaa hänestä kuuluisan huippupelaajan. Myöhemmin hän palaa kylään ja pyytää myös vanhemman veljen mukaansa Cityyn. Hän päätyy toiseen jengiin maalivahdiksi.


Cursi rikastuu pelaamalla nopeasti ja hänestä tulee todella kuuluisa. Uusi elämäntyyli vaikuttaa myös henkilön persoonallisuuteen, uudet autot, mallityttöystävä ja hieno talo kiinnostavat enemmän kuin mikään muu. Rudolla taas menee aika tasaisesti, maalivahdin pesti ok-jengissä on hyvä työ, mutta veljensä kuuluisuus saa hikipisarat kirpoamaan hänen otsalleen. Hän ajatutuu uhkapelien maailmaan ja käyttämään kokaiinia. Myös Cursin elämän hohdokkuus alkaa hiipua, tyttöystävä lähtee muille maille, pelaaminen ei niinkään enää kiinnosta yms..
Kauden lopun suuressa pelissä veljeksien jengit pelaavat vastakkain. Cursi ei kuitenkaan pelaa, mutta Rudo loistaa ja torjuu maaliyrityksen toisensa perään. Viimeisillä minuuteilla Cursi päättää mennä kentälle ja joutuu rankkaritilanteeseen. Veljekset sopivat, ettei Rudo torju maalia, sillä Cursin peliura olisi mennyttä. Cursi kuitenkin potkaisee pallon ei-sovittuun kulmaan ja Rudo torjuu sen ns. Vahingossa.


Cursi lähtee pelistä saaden joukkueensa ja faniensa haukut. Rudo taas lähtee hämmentyneenä, mutta ihailun saattelemana. Matkalla kotiinsa hänen taxinsa viereen ajaa musta auto, josta nousee mies ja ampuu Rudoa jalkaan, syynä maksamattomat uhkapelivelat.
Elokuva kertoi hyvin siitä, miten joskus voi käytä tuuri ja päästä huipulle, mutta, ettei kuuluisuus ja raha tuo välttämättä onnellisuutta.

Yllätyin positiivisesti siitä, miten loistava elokuva oli ja senkin takia, ettei mennyt kuin muutama lause ohi ja idean ja kaiken muun ymmärsin hyvin. Niinkuin tässä maassa oikeastikin, leffassa kiroiltiin todella paljon. Host-äitini varmasti toivoi, etten ymmärtäisi näitä voimasanoja, mutta niin se vain on, että nehän aina ensimmäisenä opitaan, kun uutta kieltä lähdetään vääntämään :D

Myös Gael Garciaa kohtaan minulla on suuri arvostus (ja ihailu !!). Hän on Mexicon kuuluisimpia näyttelijöitä ja tehnyt paikallisten leffojen lisäksi Hollywood-elokuvia (joista uusin on Blindness) ja työskennellyt englanniksi . Hänellä riittää taitoja, karismaa ja ulkonäköä. Tässä muutama kuva kyseisestä upeudesta:






Eli jos vaan mitenkään saatte tätä elokuvaa käsiinne netistä tai jostain muualta, niin suosittelen sen katsomista ! Itse haluan ehdottomasti ostaa elokuvan DND:nä, kun se ilmestyy kauppoihin. :)

Ei kommentteja: