lauantaina, tammikuuta 24, 2009

La comida mexicana.

Tuntuu, että melkein kaikki postaukseni ovat todella kuvatäyteisiä, joten tälläkertaa sitten enemmän teksitä ja vieläpä todella tärkeästä ja rakkaasta aiheesta, ruoasta.

Minulta on paljon kyselty, että onko ihanaa kun syön vain tortilloja (toi suomalainen lausuminenhan on jo ihan päin pyllyä) ja nachoja yms. Koko ajan. Asiahan on niin, että juu, Suomessa myös syödään tortilloja ja tacoja ja niitä nachoja salsalla, mutta se on todella kaukana mexicolaisesta ruoasta. Suomen mexicolainen ruoka on lähempänä Tex Mex-ruokaa, mutta oikeastaan aika kaukana siitäkin. Ja Tex Mex taas on kaukana tästä mexicolaisesta, joten haluaisin nyt siis ihan hippusen valaista miten asiat ovat oikeasti.

Eli tortilla (joka lausutaan "tortija") on se pelkkä lätty. Niitä on maissi- ja vehnävalmisteisia. Ne versiot mitä Jenkeissä ja Euroopassa syödään ovat useinmiten jättikokoisia, vaikkakin täällä ne ovat todella pieniä. Tortilloja syödään kaiken kanssa lisukkeena, niinkuin meillä leipää.

Tortillasta tulee taco heti, kun siihen laittaa jotain sisälle. Eli kun Suomalaiset syövät tacoja, niin ne ovat niitä kovia, mutta sepäs onkin väärin. Sellaisia ei täällä edes syödä, ne on TexMex-juttuja ne.. On olemassa myös ns. kovia tortilloita ja ne ovat nimeltänsä tostadas ja myös ihan oma juttunsa.
Tacoja siis syödään täällä paljon, mutta niihin ei todellakaan survota mitään salaattia, kurkkua, kermaviilikastiketta yms. Sisällä voi olla esim ihan vaan sulatettua justoa, lihaa ja kastikkeita. Pienen kokonsa ansiosta, niitä voi syödä paljon.

Kastikkeista puheen ollen, Suomen käsite salsasta on aivan väärä. Sana salsa tarkoittaa espanjaksi kastiketta ylipäätänsä, mutta suomalaisille se on jotain tomaatti-paprika-mauste-kastiketta. Oikeastihan jopa ketsuppi on salsaa. Jos sitten puhutaan ns. "mexicolaisesta salsa-kastikkeesta" niin ne suomen tomaatti-versiot ovat jotain aivan järkyttävää. Usein "salsa" on vihreää ja valmistettu chilistä, joten se on todella tulista. On myös punaisia ja kaiken maailman sekoituksia, mutta se vihreä, todella tulinen on ehkä yleisin.

Löysin hyvän sivun, jossa asiasta kerrotaan hiukan lisää. Sivulla myös esitellään 10 ehkä suosituimpaa tämän maan ruokaa.
Tästä pääsette siis lukemaan aiheesta lisää.

Ärsyttää kyllä aika paljon, sillä täällä nämä ruoat ovat niiin hyviä ja tulen ikävöimään niitä aivan kamalasti ! Raaka-aineista vain muutamia on saatavilla Suomessa, joten ruokien valmistus siellä kotopuolessakaan ei ole oikeastaan mahdollista. Muutamia helpoimpia ruokia pystyy ehkä valmistamaan, joten pitää harjoitella reseptit hyvin ! Aion myös nauttia tästä ruoasta vielä niin plajon kuin voin näiden viimeisten kuukausien aikana. Nyyh, kesäkuussa pitää sitten sanoa hyvästit tacoille :(

Ja koska en pidä postauksista ilman yhtään kuvaa, niin etsin koneeltani ruokakuvia, mutta olen näköjään kuvannut syömisiäni todella vähän.. Pitää siis tästä lähtien ottaa kuva kaikesta, mitä suuhuni laitan (sitten niitä kuvia olisikin tooodella paljon!). Tässä silti pari. Ensimmäisenä Tacos Al Pastor, eli oma lempparini. Kuva on kylläkin hiukan epämääräinen.. Toisessa kuvassa on vähän kaikkea, Quesadillaa, jotain tacoja, käristettyä sipulia ja limeä etc.. Limeä laitetaan tällä ihan kaikeen.



Ps. Nyt tämän paasauksen jälkeen lähden syömään mexicolaisittain sushia perheeni kanssa ! :D

Ei kommentteja: