lauantaina, joulukuuta 20, 2008

Joulu-unelmia ja niiden toteuttamista.

Postaustauko. Kyllä. Mutta siihen on syy ja mielestäni ihan hyväkin sellainen. Olen nimittäin kolme viimeistä päivää yrittänyt saada oikeaa joulutunnelmaa myös tänne kaukaisuuteen ja valehtelematta väsännyt piparkakkuja 12 tuntia päivässä. Usko tai älä, mutta kyllä !

Ensikertaa elämässäni tein itse piparitaikinan. Yhä edelleen olen sitä mieltä, että kaupasta saa maailman parasta kyseistä, lihottavaa mönjää, mutta myös tämä itsetekemäni oli oikein hyvä korvike ja vielä täällä Mexicossa tehtynä. Aineksia on nääs vähän vaikea löytää ja kaikkia ei edes löydy.

Sain reseptin ystävältäni ja se menee näin:
-2 dl Siirappia (käytin tummaa vaahterasiirappia, en halunnut pipareistani valkoisia..)
-2 dl Sokeria
-2 tl Kanelia
-2 t Neilikkaa
-2 tl Inkivääriä

Kuumenna nämä ainekset kattilassa löysäksi seokseksi, niin, että sokeri sulaa kokonaan. Tämä on taikinanteon paras vaihe. Keitoksen tuoksu on valloittava. Myös maku on herkullinen, erittäin makea tosin..


Seuraavaksi lisää 250g huoneenlämpöistä margariinia. Sekioita se kunnolla sekaan. Seoksen on oltava tasaista litkua.
Anna jäähtyä sekoitellen.

-2 tl ruokasoodaa
-About 12 dl vehnäjauhoja.
Sekoita sooda osaan jauhoista. Lisää jauhot seokseen. Jauhojen määrä ei välttämättä ole tasan 12 dl, mutta taikinan on oltava kiinteä, yhtenäinen kökkäre, eikä kovin tahmaista. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin koko yöksi, tai vähintään 5 tunniksi.


Myöhemmin voit sitten loihtia taikinasta mitä ikinä haluatkaan, perus ukkeleita, sydämiä, taloja yms yms.. Piparit paistetaan 200 asteisessa uunissa, koosta riippuen 4-10 min. Tarkkaile niitä koko ajan, etteivät pääse kärventymään.

Itse väsäsin kolme tavallista taloa, jotka halusin antaa mexicolaisille lahjaksi.. Tässä vaiheessa tajusin, että tarvitsen lisää taikinaa, jos haluan muutakin kuin taloja, joten tein toisen taikinan jääkaappiin odottelemaan.
Lopputuloksena oli kolme taloa, paaljon tavallisia piparkakkuja ja kaksi isoa muumipiparitaloa. Muumitalot odottelevat vielä rakennusta. Vihaan sillä tulikuumalla sokerilitkulla säätämistä. Siitä saa palovammoja, joten olkaahan varovaisia !




Koristeluvaihe on paras. Osta mahdollisimman ihania ja varsinkin herkullisen näköisiä ja värisiä nameja. Ja koska tästä tacomaasta ei sokerikuorrutetta(kaan) kaupasta löydy, tein sitä tällä kertaa itse. Eli siis tomusokeria (ja paljon), tilkka vettä ja pikkuruinen lorautus viinietikkaa. Etikka siksi, että kuorrotuksen kuivuessa, se kiiltää kauniisti, eikä ole mattapintainen. Älä kuitenkaan laita etikkaa liikaa, jotta maku ei kitkeröidy. Tähän tarkoitukseen voi myös käyttää munan valkuaista, mutta tosiaan vain pikkuriikkisen. Pursota mössö kekseihin vaikka muovipussia käyttäen, niinkuin itse tein. :)


Lopputulokseen olin hyvin tyytyväinen, sillä sain mukavat lahjat kavereille ja host-perheille, eikä tarvinnut ostaa mitään muuta kuin leivontatarvikkeet. Jee :) Viimeistellyistä taloista ei valitettavasti ole kuvia, koska ehdin jo kääräistä ne sellofaaniin ja vielä omistajilleen.. Mutta kehuja saivat ja paljon !

Seuraavaksi yritän toteuttaa glögihaaveeni. Sain eräältä bloggaajalta helpon ohjeen, joka pitäisi olla toteutettavissa myös täällä. Katsotaan miten käy. Jos vaikka heti huomenna ahkeroisin... :)

Olettekos te muuten leiponeet pipareita tai väsänneet muita jouluherkkuja tänä vuonna ? Mitä ja miten onnistuivat ? Kertokaahan, niin saisin vähän kommenttejakin.. Edes näin joulun alla, lahjaksi vaikka ;)

3 kommenttia:

matti kirjoitti...

Hauska postaus! :D Olen oikeastaan kateellinen, että olet päässyt edes piparitaikinaa tekemään. Itse en jaksa eikä meillä kukaan muukaan leivo. :( Syynä on yksinkertaisesti se, että kukaan ei jaksa syödä niitä. En minäkään niiden mausta niin välitä, mutta tekeminen olisi kyllä hauskaa! :D

Jasmiina kirjoitti...

Holaaa! onko toi glögi vaikee tehdä, kun itekin haluaisin ja sais ees jonkunlaisen joulun tänne, kun pipareita en jaksa ja pullia leivon varmaan tänään. :P

Sandra kirjoitti...

Jasmiina: Ei ole kuulema vaikeaa, tai niin mulle väitettiin. Kuulema tarttee karpalomehua, kanelitangon, kokonaisia neilikoita (clavo), inkivääriä (jengibre) ja sokeria. Punaviiniä voi laittaa, jos haluaa :) Toivotaan, että on hyvää !

male:Tee niinkuin mä: leivo piparit ja anna lahjaksi vaikka äidille/ naapurille/ mummolle/ kissalle/ pultsarille. Jos kerta tykkäät niiden valmistamisesta, niin sehän on loistava juttu, saat ittes hyvälle mielelle ja sitten sen, jolle herkut lahjoitat ;) Ja kaupasta saa niiiin hyvää taikinaa...